In deze tijd van het jaar, wanneer het koud is en de dagen kort, denk ik aan al die zaadjes die diep in de grond liggen te wachten. Ik denk aan de schoonheid die in de lente komt, zelfs nu terwijl de bladeren afsterven. Wanneer het lijkt of er geen kleur of leven meer is denk ik aan het leven dat nog moet komen.

Zo zit het leven in elkaar. Er is een kringloop van seizoenen en ons leven verloopt ook in cirkels. Ik zou willen dat ik kon zeggen dat er in ons eigen leven geen winters voorkomen, maar ze zijn er. Ik zou een leven zonder uitdagingen willen beloven, maar dat kan ik niet. Leven betekent uitdagingen tegenkomen. De sleutel om deze momenten te ontsluiten is te zien wat ze echt zijn: kansen om te leren, te groeien en steeds dichter bij vervulling te komen.

In de portie van deze week zit Josef in grote problemen. Veel groter dan de meesten van ons ooit zullen tegenkomen. De broers van Josef probeerden hem te doden.Toen dat niet lukte, gooiden ze hem in een put.Toen verkochten ze hem als slaaf aan vreemden uit een vreemd land, waar hij uiteindelijk in de gevangenis terechtkwam voor een misdaad die hij helemaal niet begaan had. Niet zo makkelijk, hè. Dit soort gebeurtenissen zullen ons waarschijnlijk nooit overkomen, maar we zullen zeker wel enkele donkere momenten tijdens ons leven tegenkomen. Ogenblikken waarop we vragen: “God, waarom overkomt mij dit nu?” Je zou willen zeggen: “Hallo, ik ben een goed mens, kijk naar al die goede dingen die ik heb gedaan. Ik heb geld gegeven als ik kon. Ik heb vrienden geholpen toen zij mij nodig hadden. Ik steel niet. Ik vermoord niemand. waarom overkomt mij dit?”

Wanneer het leven het ons moeilijk maakt en de dingen lastig worden, laten we dan proberen een plek te zoeken waar we alles wat gebeurt kunnen waarderen en zien dat het allemaal voor onze bestwil is, ook al zien we dat niet meteen. Een plek waar we de Schepper en de wijsheid van het universum kunnen vertrouwen.

Josef vertrouwde er vast op, dat alles wat hij meemaakte van het Licht afkomstig was en dat er een goede reden voor was. Bovendien wist hij, dat wat hij meemaakte zelfs noodzakelijk was. Als Josef niet verkocht was aan Egypte, zou de spirituele zuivering van het volk van Israël niet hebben kunnen plaatsvinden. Door zijn niveau van bewustzijn veranderde Josef elk gevaar in een zegening. De meesten van jullie weten hoe het verhaal afloopt. Josef werd de leider over heel Egypte en alle rijkdom ging door zijn handen.

We kunnen allemaal naar deze grote hoogte opklimmen. We hebben allemaal de kracht van Josef in ons en we kunnen er toegang toe krijgen door te weten, dat er iets goeds zit in de moeilijkheden die we tegenkomen. Vaak kunnen we, door onze perceptie slechts een klein beetje te veranderen, elke uitdaging waarderen als een belangrijke en vitale stap naar het volgende niveau. Ik hoop dat ieder van ons op het leven kan terugkijken en zien hoe sommige van de moeilijkste ervaringen enkele van onze grootste zegeningen opleverden. Ik wed, dat we zelfs kunnen zeggen dat we dankbaar zijn dat onze gebeden toen niet werden verhoord.

Zoek deze week naar het Licht in de duisternis, vind de ruwe diamant. Waardeer een ogenblik lang de schoonheid van het zilveren, winterse landschap. wees bereid te zien, dat een zaadje nergens anders kan groeien dan in de koude, donkere aarde. Houd genoeg van jezelf om te zien, dat wat er ook gebeurt in je leven nu, er is voor je eigen bestwil. Wat voor een obstakel je ook tegenkomt, het maakt deel uit van het goede dat zijn weg zoekt naar jou. Heb de Schepper lief, zodat je het verloop van de seizoenen en de kringloop van het leven. kunt vertrouwen. Na de nacht komt de dag, na de winter komt de lente.

Denk eraan: anderen door moeilijkheden heen helpen maakt ook jezelf sterk in jouw zware tijden. Help een vriend als deze hulp nodig heeft. Bel hem op om te horen hoe het gaat. Geef hem of haar een knuffel. Laat mensen weten dat je er bent. Wees de beste vrouw, zus, moeder, vriend, vader, broer die je kunt zijn. Ik weet dat je het kunt. Te weten dat we niet alleen zijn is soms alles wat we nodig hebben om de winter door te komen tot de prachtige bloemen weer bloeien.

Pas goed op jezelf.

Al mijn liefde voor jullie,
Karen