“We moeten het leven dat we gepland hebben achter ons laten, opdat we het leven zullen leiden dat op ons wacht.” Joseph Campbell.

Een baby moet gemiddeld 1000 uur oefenen voordat hij kan lopen. Sommigen rennen meteen weg, sommigen houden van kruipen. Anderen willen eerst leren de juiste stappen te zetten. Wat ze gemeenschappelijk hebben is, dat ze allemaal moeten oefenen, vaak vallen en weer opstaan, het steeds weer opnieuw proberen. Ik vertel dit, omdat de energie van deze week ons helpt om uit onze comfort zone te stappen, ervoor te kiezen dat volgende niveau te vinden. Als we dat doen, dan komen we beslist uitdagingen tegen. Net zoals een baby worstelt voordat hij loopt, worden wij getest om diegene te worden waarvoor wij bestemd zijn.

De portie Vayetze van deze week betekent, “en hij verliet”. Er gebeurt zoveel in dit verhaal, dat het waarschijnlijk een groot script voor 2 of 3 complete fantastische films zou kunnen worden. We zien dat Jacob het huis van zijn vader in Beersheba verlaat om een vrouw te vinden, de beroemde droom van de ladder naar de hemel, de ontmoeting met zijn zielsverwante Rachel bij de bron, zijn werk voor Laban, zijn huwelijk[en], de geboorte van de leiders van de 12 stammen…en nog veel meer. Wat ik hier echter wil zeggen is, dat alles begint met:

“en hij vertrok”

Met andere woorden, om alles te laten gebeuren, zodat deze krachtige, spirituele energie zich kon ontwikkelen, moest Jacob eerst de beslissing nemen om los te laten wat hij wist. Het begon allemaal toen hij het comfort van het huis van zijn vader verliet. Met zijn vertrouwen in en zijn verbintenis met God als zijn reddingslijn, durfde Jacob het onbekende in te stappen.

In de coulissen staan op ieder van ons veel zegeningen te wachten, maar er is een voorwaarde: de beslissing nemen om vooruit te gaan. Dit hoeft niet altijd een fysieke beweging te zijn, maar het kan wel. Vaker is het een beslissing om gedrag achter ons te laten dat niet langer goed voor ons is, geloofssystemen die ons niet langer helpen, die ons belemmeren, of moeten we een manier vinden om de bagage op te graven die we al zo lang, soms zelfs jaren met ons meezeulen. De portie van deze week helpt ons om juist dat punt van groei in onszelf te vinden waardoor we kunnen evolueren naar een nieuw wezen.

Iedereen weet, dat je niet zomaar in een mum van tijd de persoon wordt die je wilt worden! Dat gebeurt misschien in tekenfilms, maar de menselijke ervaring leert, dat mensen die echt zichzelf geworden zijn en een grote bijdrage leveren aan de groei van allen, door hete vuren moesten gaan. Een nieuwe manier van zijn bereiken is niet eenvoudig. We moeten allemaal onze eigen spirituele ladder beklimmen die uniek is voor onze ziel. Echter, net zoals een baby, kunnen we zegevieren door bereid te zijn om door het proces heen te gaan, wetend dat het bereiken van de volgende trede ons meer laat onthullen van wie we zijn.

Kinderen zijn geweldig. Alles fascineert ze, zij zuigen nieuwe ervaringen op en vinden het fijn om steeds weer te leren. Dat kunnen wij als perspectief gebruiken bij onze verdere reis. Kijk hoe jij het proces om uit je comfort zone te stappen kunt omarmen. Zijn er momenten van besluiteloosheid en twijfel? Ja, niemand is perfect. Zijn er kruispunten, uitdagingen en momenten van verwarring? Ja, maar met het Licht van de Schepper kun je deze overwinnen en deze week krijg je een injectie van energie om je op jouw eigen weg te helpen.

Je een gezegende week wensend,
Karen