Voor veel mensen kan geloof een mysterie zijn. Maar, war is geloof eigenlijk? Is geloof een soort hoop? De Rav hield niet van het woord hoop. Hij moedigde ons altijd aan om zeker te zijn van het Licht van de Schepper. Het was niet voldoende om te geloven in of hopen op de liefde van de Schepper voor ieder van ons. Dit was wat de Rav bedoelde met zekerheid. De oneindige liefde en aanwezigheid van de Schepper is net als de zonsopgang. We weten, zonder enige twijfel, dat de zon elke dag zal opkomen. Het maakt niet uit hoe donker de nacht ook is, wij weten zeker dat de zon weer opkomt om ons te helpen en ons het nodige licht en warmte zal geven die we nodig hebben. Dit bezitten diegenen die zekerheid hebben. Het is geen blindheid of naïviteit, maar een weten van de aanwezigheid van de Schepper in hun leven en in de wereld. De Schepper is niet alleen maar een concept, maar een krachtbron om op te vertrouwen en om van te ontvangen in het leven. Deze week roept de kosmos ons op meer te weten te komen over deze oneindige krachtcentrale van energie en deze aan te boren. Deze voorziet in echt geluk, vervulling en authentieke zegeningen. De Schepper vraagt ons om onze harten te openen en Hem binnen te laten.

Onze portie van deze week is Behar. Behar heeft betrekking op de Berg Sinaï, een van de kleinste bergen in de wereld. Op deze berg ontving de wereld de grote zegen en het gereedschap, bekend onder de naam Torah. De Kabbalisten leren, dat de grootte van de Berg Sinaï aangeeft dat hij nederig was en geen ego had. Daarom was hij het waard om de plek te zijn voor de openbaring van de Torah. De basis van dit principe is heel mooi. Wanneer wij denken groot te zijn en het leven onder controle te hebben, duwen we dan niet juist de Schepper eruit? Willen we echt de enige supporter zijn van ons leven? Geven we er niet liever de voorkeur aan om de Schepper als onze partner te hebben? In het laatste deel van de lezing van deze week, herinnert de Schepper ons eraan: “Is er iets te moeilijk voor Mij?” De Berg Sinaï leert ons dat op het moment waarop we nederig zijn maken we plaats voor de Schepper en al Zijn energie wordt deel van ons leven. Dit is het geheim van zekerheid. Deze zekerheid zit in het weten van de kracht van de Schepper en in het binnen laten stromen van deze energie in ons leven.

In de portie Behar leert de Schepper de Israëlieten dat zij, om Zijn Licht hun leven te laten binnenkomen, bereid moeten zijn los te laten en zo’n plek moeten creëren. De Schepper spreekt tot Mozes en zegt tegen hem aan de Israëlieten de kracht te verlenen om minder te doen en meer te ontvangen. De Schepper vraagt deze week ook aan ons om aan de kant te gaan en een opening te maken, zodat Zijn Licht in ons leven kan komen. Op deze manier ontvangen wij meer dan we zelf zouden kunnen creëren. Door dit proces worden we aangemoedigd de Schepper te kennen en geven we toestemming aan deze mooie en krachtige energie ons leven, de levens van diegenen die wij liefhebben en de wereld ten goede te veranderen.

Vaak doen wij heel erg ons best in dit leven en zien we alleen maar hoe onze plannen mislopen en dromen door onze vingers glippen. Als we denken dat we onze doelen alleen kunnen verwezenlijken, dan kunnen we soms helaas tekort schieten. Deze strijd is echter niet nodig. Er bestaat een systeem dat ons kan assisteren en voeden, als we ervoor open staan. De Schepper vraagt alleen maar van ons om een opening te maken ter grootte van het oog van een naald. Op Zijn beurt zal Hij deze vergroten tot een opening waardoor grote wonderen kunnen binnenkomen. De Schepper is in staat om alles voor ons te doen. De Schepper is een oneindige bron van positiviteit. Hij is er voor ons en wil met ons delen, maar alleen als wij Hem dat toestaan. Wanneer wij ons verbinden met deze energie, dan ervaren we wonderen, tekenen en geest boven materie. Ook al zien wij met onze eigen ogen de duisternis van de nacht, met ons geestesoog zien wij dat de zon op het punt staat op te komen. Als we open staan om stil te zijn en een beetje los te laten, kunnen we meer ontvangen dan we ooit voor mogelijk houden.

Ga deze maand tijdens je meditaties rustig zitten, sluit je ogen en adem diep in en uit. Laten we denken aan de woorden van de wijzen: “De hele wereld is een smalle brug en het geheim van het leven is niet bang te zijn terwijl we deze brug oversteken.” Zit kalm en stil en laat deze boodschap tot je doordringen. Laat de wijsheid afdalen naar je hart. Laat het niet alleen maar een geloof worden in je denken, maar een weten in je hart. Laat de hand van de Schepper je leven binnenkomen door jouw hand van het stuur af te halen. Maak ruimte, zodat het Licht kan binnenkomen om je alles te geven wat je nodig hebt, plus de wonderen en de liefde die je verdient. Maak jezelf klein zoals de Berg Sinaï om grote dingen te laten gebeuren. Zie de zon langzaam aan de hemel opkomen. Laat de grootte en de kracht je nederig maken tegenover de schoonheid en de perfectie van de schepping. Verwelkom de grote hulp van het Licht. De Schepper houdt van je en wil alleen maar het allerbeste voor jou.

Om de overvloed van de Schepper te ontvangen hoeven we alleen maar een beetje ruimte te maken in onze harten, zodat Hij binnen kan komen.

Karen