Als je ooit het voorrecht hebt om enkele van de mooiste bergen ter wereld te zien, dan zal je je bewust zijn van hun grote kracht en schoonheid. Groot en magnifiek zijn zij de koningen van de hemel en de aarde. Wat echter interessant is, dat zelfs de hoogste bergen bestaan uit veel kleine stenen. Wij spreken hierover op de feestdag van Yom Kippur. Een steen bestaat uit dezelfde elementen, dezelfde essentie als de berg waar hij vandaan kwam. Wanneer een enkele steen terugkeert naar de berg, dan wordt deze steen weer die berg. Ook wij zijn zoals die steen. Wij zijn kinderen van de Schepper en de afstand tot Hem laat ons onze eigen goddelijkheid vergeten. Wij zijn echter een vonk van de Schepper. Wij bestaan uit Zijn essentie en wij zijn heilig. De Torah vertelt, dat de Hoge Priesters een bord droegen waarop stond: “Heilig voor de Heer”. Wij moeten niet denken, dat alleen de Hoge Priesters deze titel droegen. Wij zijn allemaal “Heilig voor de Heer”. Onze spirituele reis als steentjes dient ervoor om ons bewust te maken van onze innerlijke goddelijkheid en om de reis terug af te leggen naar de berg, om onze Goddelijke Erfenis op te eisen. Deze week helpt de kosmos ons deze waarheid te zien. De tijd is aangebroken om onze innerlijke Heilige Vonk op te eisen en de Schepper, die al zo lang sluimerend in ons was, wakker te maken.

Onze portie deze week is Emor. Deze portie biedt ons een grote hoeveelheid spiritueel Licht, een van de grootste van het hele jaar. De portie bespreekt de kwaliteiten en karakteristieken van de Hoge Priesters. Priesters waren zuiver. Zij gedroegen zich, kleedden zich en aten op de meest zuivere manier. Wij moeten echter niet vergeten, dat we eigenlijk lezen over ons eigen innerlijk, ook wij zijn zuiver ook al gedragen we ons soms op een manier die niet overeenstemt met die energie. Wij hebben de goddelijkheid in ons en wanneer we op een liefdevolle, vriendelijke manier handelen, dan kan deze zuiverheid en heiligheid zich ook uiterlijk manifesteren. De portie Emor is ook speciaal, omdat het alle hoogtijdagen van het hele jaar bespreekt. De portie staat bekend om deze unieke kracht. Het enorme Licht en de heiligheid van alle feestdagen zijn deze week onder ons. Feestdagen zijn “windows in time” – het zijn zegeningen van onschatbare waarde. Zij bieden ons vernieuwing, zuivering, overvloed, vreugde, wonderen, vrijheid en zelfs een voorproefje van onsterfelijkheid. Dit zijn dagen waarin we gekoesterd worden in de Heiligheid en het Licht van de Schepper. Tijdens deze “heilige dagen” worden we terug geplaatst op de “berg” om ons opnieuw te herinneren, dat we goddelijk zijn en kunnen we ons opnieuw daarmee verbinden. Onze goddelijke vonk staat deze week in het licht. De Schepper wil, dat we ons herinneren dat we Zijn kinderen zijn en dat we toegang krijgen tot deze grote kracht, opdat we de levens van anderen, van de wereld en onszelf kunnen verbeteren.

Er zijn periodes in ons leven dat we deze grote wijsheid vergeten. Er is namelijk een ander deel in ons – het verlangen om alleen voor onszelf te ontvangen. Dat leidt ons weg van deze kennis en van de energie van de Schepper. Het kan zijn, dat we na jarenlang keuzes te hebben gemaakt die niet in overeenstemming zijn met liefde en geven, vergeten zijn wie we in de kern van ons wezen zijn. Het lijkt onmogelijk dat een zoon of dochter van een koning zijn of haar afstamming vergeet, maar het gebeurt. Wanneer we delen en liefhebben, dan vangen we een glimp op van de goddelijkheid in ons. De kracht om deze wereld en het leven van anderen te verbeteren werd ons gegeven door onze Vader, de Schepper. Het is het grootste geschenk dat ooit geschonken is. De kracht van liefde en om een licht te zijn voor anderen, zijn onze heiligste kwaliteiten. We kunnen op elk moment aan dit pad beginnen. Heiligheid is ons geboorterecht en we kunnen het opnieuw activeren.

Verplaats jezelf deze week tijdens je meditaties naar de hoogste bergen van de wereld. Sluit je ogen, haal diep adem en reis naar het Verre Oosten. Reis naar de Himalaya, naar de machtige Mount Everest. Zie in gedachten de hele wereld aan je voeten en het universum in je handen. De zon en de maan dansen om je heen. Het is tijd om de glorie in jezelf weer op te eisen en aan te wakkeren. Denk eraan dat je een vonk van de Schepper bent. Je hebt de kracht om oneindig lief te hebben. Je hebt de kracht om tranen weg te wissen en een glimlach te brengen op het gezicht van anderen. Je hebt de kracht om de wereld ten goede te veranderen. Je kunt liefde kiezen boven haat. Je kunt kiezen te geven in plaats van te ontvangen. De Schepper schijnt van binnen naar buiten. De zuiverheid van een vriendelijk hart dat zorg besteedt aan de gevoelens en behoeftes van anderen, wordt weer herinnerd en hersteld. Je bent weer terug op de berg en je bent één geworden met de Schepper. Wie en wat je bent is liefde. Dit is altijd zo geweest. Jij bent “heilig voor de Heer”, want de Heer is heilig.

Laten we nooit vergeten hoe bijzonder ieder van ons is. Op deze manier kunnen we elkaar behandelen met de menselijke waardigheid die ons toekomt en maken we een einde aan onnodige pijn en lijden in deze wereld.  

Karen