Wanneer kinderen leren lopen, dan struikelen en vallen ze talloze malen. Dat is de levensreis, we vallen, we leren, staan weer op en proberen het opnieuw. Ik heb echter altijd gezegd, op een spirituele weg kunnen we vallen, maar we vallen telkens een beetje minder. Het leven kent ups en downs. We kunnen proberen het leven als perfectionisten te leven, maar soms kunnen zelfs de besten van ons overrompeld worden. We kunnen uitglijden wanneer we dat het minst verwachten. In 1960 werd Wim Esajas, een 800 meter loper, de trots van zijn land door de eerste deelnemer aan de Olympiade te worden. Helaas kreeg hij een verkeerde starttijd en hij sliep tijdens de gebeurtenis. Esajas miste zijn kans en zijn land moest 8 jaar wachten op weer een deelnemer aan de Olympiade. Maar, het leven gaf Esajas en zijn land een nieuwe kans. Het leven doet dat altijd. De Schepper is liefde en liefde geeft altijd een nieuwe kans. Elke week is er in de kosmos een van die 52 specifieke energieën aanwezig die correspondeert met de 52 hoofdstukken van de Torah. De Torah is onze gids en gebruiksaanwijzing voor het leven. Door de grote liefde van de Schepper ontvangen wij deze week de genade van de tweede kans. Zelfs als we een gelegenheid missen, er zijn voor ons steeds weer nieuwe keuzes mogelijk. De Schepper leert ons dat dit is waar liefde om draait. Nieuwe kansen.

Deze week lezen we in de Torah het dramatische verhaal van Shlach Lecha. De Schepper stuurt 12 Israëlieten vooruit. Het zijn rechtvaardige leiders en de hoofden van elke stam, om het Beloofde Land te verkennen. Zij gingen vooruit om de Israëlieten op de hoogte te stellen wat hen te wachten stond. Misschien was dit een test van de Schepper. De 12 leiders kwamen echter terug met een negatief en onjuist verslag. Zij logen over wat zij hadden gezien, want zij waren bang dat de Israëlieten, wanneer zij zagen hoe mooi en gezegend het Beloofde Land was, zich zouden haasten om het land binnen te gaan en hun zorgen over zouden zijn. Hun leiding en hun macht zou verloren gaan. Dit vooruitzicht vonden zij niet prettig en dus besloten zij te liegen over wat zij zagen. Op dat punt geloofden de Israëlieten de leugens, ondanks het feit dat zij grote wonderen van de Schepper hadden beleefd en vele daden van Zijn Liefde hadden ervaren. Zij twijfelden aan de Schepper. Zij vroegen zelfs om terug te keren naar de slavernij van Egypte.

Deze portie van de Bijbel is een van de weinige porties die direct gaat over oordelen. Op het eerste gezicht lijkt het een alleen maar negatief verhaal te zijn, maar eronder bevindt zich, zoals altijd, een verborgen juweel en een zegen van de Schepper. De mensen vielen. Zij logen om hun macht te behouden. Zij twijfelden aan de Schepper, zij vertrouwden het proces niet, zij wilden zelfs van het hele plan afzien en terugkeren naar huis. Liegen, twijfelen en beloftes verbreken tegenover mensen waar we van houden is niets nieuws. Wij allemaal hebben dezelfde fouten gemaakt en zelfs nog erger, maar wij zijn er nog steeds. We staan weer voor een nieuwe dag omdat de Schepper van ons houdt. Hij wil dat wij ons werk op aarde voltooien, leren hoe elkaar lief te hebben als onszelf. Elke week, ook al is het verhaal in de Bijbel duizenden jaren oud, lezen we eigenlijk over onszelf. De Torah speelt zich altijd af in het nu. Wij mensen liegen. We hebben aan de Schepper getwijfeld als dingen fout gingen en we hebben de harten gebroken van mensen waar we van houden. We zijn menselijk en we zijn hier om deze fouten te maken. We zijn ook hier om te leren en te groeien in het proces. De reis weg van het ego naar liefde gebeurt niet ineens. Zoals een kind leert lopen, hebben wij de ruimte gekregen om te vallen en mogen we het weer opnieuw proberen. De Schepper was inderdaad woedend op de Israëlieten en wilde verhinderen dat zij het land zouden binnen gaan, maar dit was niet de uiteindelijke beslissing. zoals Mozes zegt in de portie van deze week: “De Heer wordt niet gauw kwaad en stroomt over van liefdevolle vriendelijkheid. Hij vergeeft ongerechtigheid en overtredingen.” De Schepper houdt van ons en weet dat we vallen, maar het Licht zal er altijd zijn om ons op te tillen en ons weer terug te leiden op het juiste pad. Wij hoeven nooit bang te zijn om niet te slagen, want de Schepper is liefde en liefde betekent nieuwe kansen.

Zie jezelf deze week tijdens je meditaties in de kinderschoenen staan van elk kind in de wereld terwijl het leert lopen. Met elke stap in het leven kom je dichter bij de liefhebbende armen van de Schepper. Je weet dat je zult vallen en dat het oké is. Je bent in staat om weer op te staan en de Schepper is er om je overeind te helpen en weer opnieuw te beginnen. Dat is echte liefde. Liefde is niet een kooi van perfectionisme of een veroordeling. Liefde is genade. Liefde is begrip. Liefde brandt voor ons in het hart van de Schepper en liefde vinden we ook in onze harten als we bereid zijn deze te ontwikkelen.

Wanneer we vallen, vragen we vaak om genade voor onszelf, maar wanneer anderen vallen eisen we gerechtigheid. Als we deze week onze harten een beetje verder kunnen openen en leren hoe anderen nieuwe kansen te geven, dan kunnen we ervan verzekerd zijn, dat ons hetzelfde gegeven zal worden.

Karen