De schrijver Joseph Campbell schreef eens: “Als we vasthouden aan een vorm, dan bestaat er rottingsgevaar.” Als we het oude niet loslaten, kunnen we het nieuwe dat op ons staat te wachten niet ervaren.

Jonge vogels leren vliegen doordat hun ouders zich langzaam terugtrekken. Elke keer als de ouders voedsel komen brengen, bieden zij het voedsel op een wat grotere afstand aan. Op deze manier moedigen zij de jonge vogels aan het nest te verlaten en het risico te nemen om te vliegen. Wij mensen verschillen niet zoveel wat betreft de manier waarop wij leren onze vleugels uit te slaan. Als we geluk hebben, dan hebben we sterke ouders die ons helpen op te groeien en volwassen te worden. Als we eenmaal op eigen benen staan, moeten we onszelf vaak moed inspreken ons comfort los te laten en een nieuwe horizon te gaan verkennen. Oftewel we groeien voortdurend in het leven, of we lopen het risico van stagnatie.

Deze week kunnen we de innerlijke roep van ons hart om te veranderen niet langer negeren. We krijgen nu hulp van het universum onze oude manier van denken en zijn los te laten en een nieuwe wereld en een nieuw leven binnen te gaan. Deze week bereiden we ons voor op Passover, een feest met een ongelooflijke kracht die ons bevrijdt van ons oude zelf en ons katapulteert naar een betere versie van onszelf.

Deze week is onze portie Tzav. We zien hoe Aaron en zijn zonen leren op de juiste manier te offeren op het Tabernakel. Wij weten echter, dat de Torah een levend boek is dat altijd tot ons spreekt in het heden. Wij lezen hoe Aaron en zijn zonen leren hoe offers te brengen. Wij leren echter deze week hoe wij die delen van onszelf kunnen opofferen die ons niet meer van dienst zijn.

Wij zijn Aaron, wij gaan in richting van de Schepper, we zien de toekomst die wij wensen en we zetten de nodige stappen om onze wensen in vervulling te laten gaan.

Het is niet toevallig dat deze portie voorafgaat aan het ongelooflijke geschenk onder de naam Sabbat HaGadot, wat in het Hebreeuws Grote Sabbat betekent. Pesach is de enige nacht van het jaar waarin ons de onschatbare gelegenheid wordt geboden ons te bevrijden van negatieve gedragspatronen en om nieuwe, positieve patronen te omarmen. We kunnen ons bevrijden van onze eigen verslavingen en onze bagage. De portie van deze week bereidt ons voor op onze grote reis naar vrijheid. Deze week ontvangen we de moed die delen van ons leven die ons vasthouden en negativiteit brengen, zoals egocentrisch gedrag en angsten weg te branden – alles wat ons ervan weerhoudt datgene te worden waarvoor we geboren zijn. Pas wanneer we onze kleine verlangens opgeven, kunnen we de vervulling van onze ziel ervaren.

Ik moet vaak denken aan het verhaal van “De Magere Koe”. Er was eens een man die een karig bestaan leidde van de melk van een kleine, magere koe. Na jaren van de hand in de tand te hebben geleefd, kwam een wijze leraar op bezoek en deze stond erop de koe te slachten voor het diner. Na heel veel aarzeling stemde de man in om de magere koe te slachten. Die zelfde avond, na het eten, toen de leraar was vertrokken, was de man heel erg bang en wanhopig. Nu hij geen geld had en zelfs geen melk meer had om te drinken, was hij bang om te sterven van de honger. Alleen ging hij het bos in om te bidden. Daar vond hij een begraven schat, die groot genoeg was om hem een welvarend man te maken voor de rest van zijn leven. Dit verhaal laat ons zien, dat wanneer wij weigeren om los te laten, we het voor onszelf alleen maar moeilijker maken. wanneer we echter kleine verlangens kunnen loslaten, dan kan dat ons vrij maken voor grotere en betere dingen in het leven.

Tijdens je meditaties deze week, sluit je ogen en visualiseer jezelf op een wolk hoog in de lucht. Het warme licht van de zon schijnt op je huid. Voel de zachte, koele bries door je haar waaien. Beneden op aarde zijn de dingen die je niet langer nodig hebt: oud gedrag, verslavingen, afgunst, vijandigheid en angsten. Laat ze los. Vertrouw op je vermogen te vliegen en begin aan een nieuw leven. Voor je bevindt zich een open hemel van oneindige mogelijkheden. Stel je open, durf te springen en je nieuwe vleugels voor de eerste keer uit te slaan. Waag de sprong, wetend dat de Schepper je gadeslaat en je beschermengelen bij je zijn.

Deze week wacht een nieuwe wereld op je. Zet die eerste stap, zet je hart open, spreidt je vleugels wijd uit en vlieg je nieuwe wereld tegemoet.

Karen