Er bestaat een uitdrukking: “Door de bomen het bos niet meer zien.” In het leven is het niet altijd makkelijk om te begrijpen waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. We hebben al eerder gehoord dat God op mysterieuze wijze werkt. Vaak gebeuren er onverklaarbare dingen in het leven. We vragen ons weleens af waarom slechte dingen goede mensen overkomen. We twijfelen weleens aan het leven en het Universum. We vragen ons af wanneer het goede nou eindelijk naar ons toe zal komen gezien al het goede dat wij gedaan hebben. Het kan ook zijn, dat we grote moeilijkheden ervaren waar geen enkele reden voor is. Op die momenten probeer ik eraan te denken dat het leven net een mooi tapijt is. Van dichtbij zien wij een wirwar van kleuren en patronen die een onprettig en ongeordend beeld vormen. Wanneer het tapijt echter aan de muur hangt en wij een stap terug doen, dan kunnen we in ieder geval de mooie voorstelling zien die de hele tijd voor ons verborgen was. Het leven is net als dit tapijt. We kennen en ontmoeten ontelbaar veel mensen en dat lijkt allemaal willekeurig en zinloos. We maken deel uit van eindeloos veel ervaringen, goed en slecht, die destijds geen zin leken te hebben. Wanneer we echter bereid zijn om op ons verleden terug te kijken – ik durf te wedden als we het proberen – dan kunnen we zien hoe alles wat we ervaren hebben zin had. We kunnen zien waarom de gebeurtenissen plaats vonden in ons leven op de manier waarop ze dat deden. Wanneer we uitzoomen dan kunnen we de goddelijke orkestratie zien in elk onderdeel van ons leven.

De portie van deze week is Mishpatim. Hier zien we hoe de Israëlieten, net uit de slavernij gekomen, inzicht krijgen in hoe het Universum werkt. De Schepper deelt via Mozes mee hoe het Universum werkt en ook het toekomstige pad dat de Schepper voor hen bestemd heeft. Nadat zij een geweldige wedergeboorte ervaren hebben, krijgen de Israëlieten een handleiding voor de manier waarop zij zich kunnen verbinden met de positieve aspecten van het leven. Mozes legt uit hoe belangrijk het is om elkaar met menselijke waardigheid te behandelen en andere aanvullende universele wetten hoe met elkaar om te gaan.

Net zoals de Israëlieten hebben ook wij een handleiding voor het leven nodig. Deze week ontvangen wij deze handleiding. Wij ontvangen deze wijsheid, het bewustzijn en we leren onze wereld beter te begrijpen.

Als kind hebben we de Gouden Regel gehoord: “Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.” Als kind hebben we geleerd om vriendelijk voor elkaar te zijn. We hebben misschien ook geleerd wat er gebeurt als we dat niet doen. Wanneer we ooit een klasgenootje een duw hebben gegeven, kan het zijn dat we ook een duw kregen. Soms kregen we een duw zonder enige reden.

In het leven kunnen we nooit het grotere geheel overzien. We raken soms in de war over de vraag waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Als we er echter op vertrouwen dat er een groter levensplan is, dan kunnen we angsten en bezorgdheid over het leven en de wereld verminderen. Als we weten dat het Universum wijs en vol passie is, dan kunnen we handelen vanuit vertrouwen. We kunnen erachter komen dat de Schepper van ons houdt en dat Hij niets, niemand en geen enkele gebeurtenis in ons leven plaatst die niet bijdraagt aan ons welzijn of onze groei.

Stel je deze week tijdens je meditatie voor, dat je boven de aarde zweeft en vanaf een afstand kijkt. Je ziet de schoonheid van de parelwitte wolken, het weelderige groen van het land en het diepe blauw van de zee. Zie de schoonheid van de aarde draaiend en stralend in de ruimte. Stel je nu een langzame afdaling voor naar de aarde voor. Terwijl je dichterbij komt verschijnen er meer en meer details voor je ogen. Je landt tenslotte op de aarde en je wordt je bewust van de vele duizenden planten, dieren, mensen en zoveel dingen die geen enkel verband met elkaar lijken te hebben. Herinner je nu hoe de wereld eruit zag daar hoog boven, toen de wereld slechts een mooie, stralende, blauw-groene bal was. Denk nu aan je eigen leven. Ga een ogenblik naar binnen. Sta je op een moeilijk punt? Heeft iemand je gekwetst? Ben je er niet zeker van waarheen het leven je brengt? Adem dan diep in en stel je ervoor open dat het Universum wijs en vol passie is. Zoom uit en overzie je hele leven. Stel jezelf open en zie dat elk persoon, ieder moment en elke ervaring die je hebt gehad met elkaar samenhangen en bijdraagt aan het grotere doel en je levensbestemming. Als je kunt, stel je dan open en geloof dat er meer vreugde op je staat te wachten. Blijf open en weet, dat wat er nu ook gebeurt in je leven er alleen maar is om jou naar die vreugde te brengen. Als je kunt open je geest en je hart en weet dat je leven net als een tapijt is, vol met verschillende ervaringen, mensen en momenten die bijdragen aan de totale schoonheid die je leven is.

Ik hoop, dat ieder van ons weet dat we door de Schepper gekoesterd worden. Dat alles wat er in het leven gebeurt, vanuit liefde voortkomt. Op deze manier kunnen we ons door het leven bewegen erop vertrouwend en wetend, dat er nog meer zegeningen onze kant uit zullen komen. In onze harten kunnen we weten dat het een fantastische en evenwichtige wereld is.

Het leven is echt mooi.
Karen