Een van de grootste geschenken die wij in het leven kunnen ontvangen is dat we opnieuw kunnen beginnen met een schone lei. Wanneer we moe zijn, verward, ons verloren voelen of gebukt gaan onder de vele fouten die we hebben gemaakt, dan is opnieuw kunnen beginnen van onschatbare waarde. Hoe vaak wilden we niet het verleden ongedaan maken? Als puntje bij paaltje komt en de belangen groot zijn, dan willen we de dingen die we gedaan of gezegd hebben snel terugnemen. Vaak weten we dat dit niet mogelijk is. In spiritualiteit echter, met de liefde van de Schepper, ontvangen wij dit geschenk. Alexander Graham Bell zei eens: “Als er een deur dicht gaat, dan gaat er een andere deur open, maar vaak kijken we zo lang en met spijt naar de dichte deur, dat we de deur die voor ons open gaat niet zien.” De liefde van de Schepper schiep deze wereld en daarom is er voor ons altijd een andere weg. De verlossing is er.

Deze week staat ons het unieke geschenk van Pesach te wachten. Het is van onschatbare waarde. Pesach is een kosmische gebeurtenis waar alle mensen gebruik van kunnen maken en profijt van kunnen hebben. Het universum helpt ons deze week om een nieuwe, open deur te vinden en er doorheen te gaan. Deze deur gaat één keer per jaar open. Deze week kunnen we de doodlopende wegen veranderen in nieuwe paden. Onze gesloten deuren gaan open. De beperkingen van het leven veranderen in oneindige mogelijkheden. We krijgen deze week een tweede kans en het kan het grootste cadeau worden dat we ooit ontvangen.
Het verhaal van Pesach is dat de Israëlieten bevrijd worden uit de slavernij in Egypte. Met de hulp van de Schepper en Mozes werden de Israëlieten bevrijd en konden zij een nieuwe leven beginnen. Ze werden bevrijd van de zelfopgelegde beperkingen, die hen ervan weerhielden te ontvangen wat ze echt wilden. Vanuit een positie van geen antwoorden hebben, geen vervulling ervaren en geen verbinding hebben, verhieven de Israëlieten zich naar een nieuwe plek waar zij hun authentieke kracht kenden en konden uiten. Een plek waar zij verbonden waren met de Schepper en eeuwigdurende vreugde en vervulling kenden. De Schepper opende voor hen een nieuwe deur om doorheen te gaan. Het was de deur naar vrijheid en een nieuw begin.

Pesach is een geschenk van de Schepper, een essentiële gelegenheid die aan ieder van ons gegeven wordt. Pesach is een kosmische opening, die slechts één nacht per jaar toegankelijk is. Elk jaar wordt de deur voor ons geopend net zoals voor de Israëlieten. Als wij ervoor open staan, dan kunnen wij ons bevrijden van ons verleden, onze geesten en lichamen vernieuwen, een nieuwe en betere wereld binnengaan. Door deze open deur is er een enorme hoeveelheid energie, veel meer dan de energie die we elke morgen krijgen voor ons dagelijkse werk. De energie van Pesach is onuitputtelijk en stuwt ons naar het Licht. Het is onze bron van energie voor het werk van een heel jaar. In die nacht ontvangen wij alles wat nodig is voor succes. Er is een tweede kans om de energie die we kwijt geraakt zijn door onze fouten, door de mensen die wij gekwetst hebben of onze vergeten dromen. Bevrijd van onszelf en ons verleden, kunnen we doorgaan en een nieuwe, betere wereld binnen gaan, net zoals de Israëlieten duizenden jaren geleden. Deze mogelijkheid is door de Schepper voor ons gecreëerd vanuit grote liefde, zodat we een leven kunnen leiden vol liefde en vervulling.

Stel je deze week tijdens je meditatie voor dat je door een lange gang loopt. Terwijl je er langzaam doorheen loopt, passeer je heel veel gesloten deuren. Achter deze deuren bevindt zich je verleden. Terwijl je langs elke deur loopt, herinner jij je de lessen, ervaringen en de mensen in je leven. Je bent echter klaar om door te gaan. Aan het einde van de tunnel is een helder licht. Als je dichterbij komt, zie je een open deur met een intens, helder licht dat je ogen en je hele wezen vult. Het roept je om er doorheen te lopen. Het is het Licht van de Schepper en Hij is er voor je. Laat je verleden los en ga alles binnen wat op je staat te wachten. De Schepper houdt van je en Hij droomt een droom die veel groter is dan jij voor jezelf kunt dromen.

Dat is waar Pesach over gaat.

Karen